نظریۀ جهان متورم چیست؟
نوشته: محمد علیزاده
مترجم: محمد علیزاده
برای دیدن عکسها در اندازهی بزرگ روی آنها کلیک کنید
کهکشانها، این تودههای سترگ و هنگفت از ستارگان که جهان را انباشتهاند، در همه جا وجود دارند. شاید بهترین نمونه برای درک این واقعیت، تصویری باشد که تلسکوپ فضایی هابل از ژرفنای فضا گرفته است: "میدان فراژرف هابل"؛(1) مجموعهای از تعدادی عکس گرفته شده توسط هابل که در کنار هم قرار داده شده و هزاران کهکشان را در یک تصویرِ همنهاده نمایش میدهد.
شکافت و گداخت هستهای چیست؟
نویسنده: محمد علیزاده
جهان چقدر بزرگ است؟
مترجم: محمد علیزاده
منبع: http://www.space.comپیشران گداختِ رَمجِت چیست؟
آشنایی با منظومۀ خورشیدی
نوشته: محمد علیزاده
این نوشتار پیشتر در مجلهی دانشمند منتشر است.
برای دیدن عکسها در اندازهی بزرگتر روی آنها کلیک کنید
10 - تایتِن
تایتِن، ششمین ماه سیارۀ کیوان است با قطر 5150 کیلومتر که توسط کریستیَن هُویگِنس، ستارهشناس هلندی در سال 1655 کشف شد. تایتِن، بزرگترین ماه کیوان و دهمین جرم بزرگ در منظومۀ خورشیدی است. با این که تایتن یکی از ماههای کیوان است، اما همچون گَنیمید بسیار بزرگ است. براورد شده که هواسپهر آن مانند زمین و فشار آن بر روی سطح در حدود 60 درصد فشار هوای سطح سیارۀ زمین است. از آنجا که بیشتر هواسپهرش از نیتروژن تشکیل شده، چهرۀ این ماه، پرتقالی رنگ دیده میشود. دمای سطحی آن منفی 178 درجه سانتیگراد است. تا پیش از وُیَجِر، گمان میرفت که این ماه دارای هواسپهر، دریا، قطبهای یخی و گازهای اتان و متان فراوانی باشد. بنابراین، گذر فضاپیمای وُیَجِر جوری برنامهریزی شد که از فاصلۀ بسیار نزدیکی از این ماه بگذرد. اما عکسهایی که به زمین فرستاده شد، هواسپهری چگال و ابرهایی فراوان را نشان میداد. پس دیدن سطح تایتن شدنی نبود. در سال 1997، فضاپیمای کاسینی از زمین به پرواز درآمد تا در سال 2004 به سیارۀ کیوان برسد و چون ماهوارهای به دور آن به چرخش درآید. در فضاپیمای مدارگرد کاسینی، کاوشگر هُویگِنس نیز جای داده شده بود تا کاسینی، هنگام گردش به دور کیوان، در یکی از کنارگذرهای مناسب از کنار تایتن، آن را به سطح تایتن پرتاب کند. دادههای دریافتی از سطح تایتن که توسط کاوشگر هُویگِنس فرستاده شد، نشانگر وجود متان مایع بر سطح آن است. تا امروز، فضاپیمای کاسینی، سی بار از کنار تایتن گذشته و از آن عکسهای فراوانی به زمین فرستاده است.
آیا میدانید آنچه در فیلمهای جنگ ستارگان و دیگر فیلمهای علمیتخیلی از کمربند سیارکی نشان داده شده، سراسر اشتباه است. فاصلهی اجرام درون کمربند از همدیگر، صدها هزار کیلومتر است. در نتیجه نه پرواز از میان آنها خطرناک است و نه هیچ گونه برتری نظامی برای فضاپیماهایی که درون آن پرواز میکنند دارد.
ده عکس نمادین نشنال جئوگرافیک در 125 سال گذشته
برگردان: محمد علیزاده
مجلهی نشنال جئوگرافیک پس از 125 سال انتشار عکسهایی زیبا، هیجان انگیز و نمادین که توسط عکاسان آن گرفته شده، "قدرت عکس" را نمایان ساخته است. رابرت دراپر نویسنده میگوید: "امروزه عکاسی تنها به ثبت لحظات بیروح و دُژریخت و ناهنجاری دگرگون شده که در هر دقیقه میلیونها از آن بر اینترنت بارگزاری میشود." اما عکاسان نشنال جئوگرافیک که چنین تصاویر برجسته و بینظیری را به ثبت میرسانند، انتخاب عدسی، نورپردازی و لحظهی مناسب ثبت تصویر را نه با عقل که با دل برمیگزینند که این چنین، سبک هر عکاس نیز دیگرگون از دیگری است. اما بهترین تصاویر از میان تصاویر این برگزیدگان، آنهاییست که نیروی بینهایت یک عکس را برجستهتر از مستندسازی آن نمایان میسازد، آنهایی که بدون بیان واژهای، پیام را به بیننده انتقال میدهند. ده نمونه از این برگزیدگان برتر را با هم مرور میکنیم.
1 – قزلآلاهاى نقرهفام آب شیرین، 1906
عکس از جرج شیراس، نشنال جئوگرافیک
عکاس پیشگام، جرج شیراس، نخستین عکس شبانه را از حیات وحش به ثبت رساند. در این عکس او را به همراه پایهی دوربین عکاسی چرخان، مجهز به نورافکن ویژهی صید ماهی و یک فلاش دستی مشاهده میکنید.